Proizvodi

close
ROG Gejmerske periferije        Asus ROG Ryujin II 240 CPU hladnjak sa 3.5-inčnim LCD ekranom        JASNO I GLASNO! Code for AI Mic       
sort proizvodi

Računari za 3D modelovanje i rendering

 

Najzanimljivija stvar u potrazi za računarom ili radnom stanicom za 3D modelovanje i renderovanje je činjenica da je su 3D modelovanje I renderovanje dve različite stvari.

Svaki od njih koristi hardver računara na drugačiji način.

Šta je 3D modeliranje?

3D Modelovanje je osnovni nivo svakog uspešnog 3D dizajna. Uglavnom se koristi za crtanje 3D oblika i njihovo pretvaranje u modele koji se mogu koristiti za izlaganje grafika ili predstavljanje određenog objekta.

 

Koristi se u arhitekturi, gradjevini, enterijeru i mnogim drugim industrijama kako bi pružio prototip koji će predstaviti ideje i oživeti ih.

 

Šta je 3D rendering/renderovanje?

Renderovanje uzima podatke iz 3D modelovanja, dalje ih dorađuje i obrađuje naprednim softverom za 3D renderovanje.

 

Kako odabrati Idealan računar za renderovanje?

Procesor

Nekada je ovo bio najvažniji deo računara za renderovanje - toliko da bih preporučio stavljanje svih mogućih resursa za dobijanje i podršku najmoćnijeg Procesora (u daljem tekstu: CPU) koji bi vaš budžet dozvolio.

 

Ali CPU rendering više nije jedini igrač u svetu dizajna i fokus se može donekle pomeriti u korist grafičke kartice. Uprkos tome, CPU je i dalje od vitalne važnosti. CPU se koristi za sve što radite na računaru, tako da će brži CPU uvek biti u “modi”

 

CPU renderovanje može koristi mnogo jezgara. Već godinama su Intel CPU obično nudili najbolje performanse sa jednim navojem (Thread), dok su AMD CPU obično nudili najbolje performanse sa više navoja (Threads) Danas obe kompanije imaju sjajne opcije čipova za renderovanje u obe kategorije, i verovatno ste upoznati kako preporuke periodično osciliraju između Intel-a i AMD-a svake godine kako izlaze novi modeli procesora.

 

O tome koji procesor izabrati ne treba trošiti reči. Što se nas tiče mi bismo preporučili AMD Ryzen u odnosu na INTEL, iz više razloga, jednostavno AMD Ryzen procesori su izvanredni za multitasking, jedan od razloga je I statistika 90% naspram 10% računara koje smo radili za 3D modelovanje ,renderovanje, čak I video produkciju su bili AMD.

 

Grafička kartica

Za renderovanje, za razliku od većine drugih radova na grafičkom dizajnu, snaga grafičke kartice ( u daljem tekstu GPU) je bitna za brzinu kojom možete da dovršite posao.

 

Preporučujemo NVIDIA grafičku karticu. Evo zašto:

 

Između dve najrazvijenije vrste GPU renderinga koje su sada dostupne (AMD-podržani OpenCL i NVIDIA-in vlasnički CUDA), CUDA trenutno pruža bolje performanse. I dok je OpenCL kompatibilan sa bilo kojom grafičkom karticom (barem donekle), CUDA je dostupan samo sa NVIDIA karticama.

 

Nadamo se da će AMD-ov OpenCL imati širu podršku i bolje performanse u budućnosti, ali za sada je bolja opcija NVIDIA.

 

RAM Memorija

RAM vam neće biti jedna od najvećih briga. Svi moderni potrošački sistemi koriste DDR4 RAM. Donji krajnji sistemi ovde koriste dvokanalnu RAM memoriju, dok niži sistem koristi četvorokanalni. Dvokanalna konfiguracija pruža nešto bolje performanse od jednog štapa, a četvorokanalni je nešto bolji od dvokanalnog.

 

Samo se uverite da imate najmanje 8 GB, jer postupak pregleda koji čini prozor prikaza nekih programa za 3D dizajn, poput Cinema 4D, može biti malo gladan RAM-a. Ako otkrijete da vam treba više RAM-a, dodavanje više je jednostavno sve dok na matičnoj ploči i dalje imate dovoljno RAM slotove.

 

Hard disk

Terabajt ili dva prostora na čvrstom disku, poput Vestern Digital HDD od 1 TB, moglo bi biti dovoljno.

 

Ako nameravate da napravite gomilu animacija. Animacijski video zapisi - posebno animacijski video zapisi visoke rezolucije i velike brzine kadrova zauzimaju isto toliko prostora kao i bilo koje druge visokokvalitetne video datoteke koje drže svemir. Srećom, nadogradnja kapaciteta za skladištenje jedna je od najlakših promena koje možete da napravite na postojećem računaru.

 

SSD-ovi

SSD je svakako postao neizostavni deo današnjeg računara, pa tako I računara za renderovanje. Sve će se osećati brže. Instaliranje vašeg OS-a, aplikacija i predmemorija projekata na SSD-u ubrzaće vaš radni proces na vrlo zapažen način. Programi i delovi programa učitavaće se brže. Keširane informacije će takodje ići brže.

 

Nadogradnja sa SATA SSD na skuplji PCIe SSD je veliko pojačanje vrhunskih performansi. Međutim, to je manje primetno u stvarnoj upotrebi, osim ako često ne prenosite ogromne datoteke. PCIe je najbolji i najbrži, ali često se isplati držati se jeftinijeg SATA SSD-a i umesto toga potrošiti novac na brži CPU ili grafičku karticu.

 

Napajanje (PSU)

Napajanje

Ako nabavite PSU koji ne podržava dovoljno snage za vaš računar, ili (još gore), ako nabavite proračun koji nije možda bio dobro napravljen, povećava se rizik od katastrofalnog neuspeha za vaš računar. Specifikacije I oznake modela ne govore svima mnogo o samom napajanju, pa ako niste inženjer elektrotehnike, najbolji način da pronađete dobro napajanje je pitati Grappolo tim.

Ne rizikujte da oštetite svoje komponente. Nabavite visokokvalitetno napajanje.

 Za razliku od mnogih drugih komponenata, kvalitet napajanja se vremenom ne povećava toliko. Danas kupljeno visokokvalitetno napajanje i dalje će biti visokokvalitetno napajanje za 5 ili 10 godina.

 

 

 

close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %
    RSD RSD